Nu știi cum să îndepărtezi copilul de telefon sau computer? Iată 3 sfaturi utile!
Fără îndoială este o mare problemă faptul că tinerii și copiii petrec prea mult timp în fața calculatoarelor, iar mai nou în fața ecranelor telefoanelor mobile inteligente. Chiar și unii dintre adulți sunt complet absorbiți de dispozitivele electronice de prelucrare și transmitere a informației.
Poate că unii dintre copii sau tineri folosesc computerul ca să învețe, să-și facă temele căutând informații valoroase pe internet și chiar să învețe programare, ceea ce reprezintă un imens câștig pentru viitorul lor. Însă aceștia reprezintă un procent destul de mic din total și din păcate marea majoritate pierd timpul cu aceste gadget-uri tehnologice doar ca să se joace.
Cum să faci ca să-ți desprinzi copilul de computer sau telefon? Nu vei putea în totalitate, dar măcar poți încerca să-i limitezi timpul pe care-l alocă involuntar acestor dispozitive. Psihologii tot spun să petreci timp de calitate cu copilul tău. Dar cum? Să vă dăm doar câteva idei…
1. Joacă-te tu cu copilul tău! Există ce-i drept și jocuri potrivite pentru copii pe computer sau pe telefonul smart, însă majoritatea jocurilor sunt în general cam „tâmpițele”, pentru că acolo trebuie să „te bați”, să „omori”, să „distrugi”. În loc de asta poți căuta jocuri educative pentru copii ca să încercați să vă jucați împreună, sau să-l determini pe copilul tău să se joace cu prietenii lui atunci când se întâlnesc.
Poți găsi o mulțime de jocuri de societate care chiar te fac să gândești și care te solicită și pe tine ca adult, darămite pe un copil care trebuie să-și antreneze creierul, să învețe să socializeze și să se integreze într-un grup. Un alt mare avantaj al jocurilor de societate educative este acela că te învață să pierzi fără probleme, într-un mod amuzant chiar și te învață să accepți frumos înfrângerea. La jocurile pe computer nu e așa, pentru că acolo nu ai adversarul în fața ta și înfrângerea dă naștere la frustrare, la resentimente.
2. Antrenează-ți copilul la bucătărie! Și fetele, dar și băieții simt o plăcere deosebită să-și ajute mama sau tatăl la gătirea mâncării. Alte activități casnice nu sunt câteodată prea interesante, dar în bucătărie toți copiii vor să se implice, mai ales când este vorba de prepararea unei prăjituri. Ei vor să privească, să facă ceea ce pot face, iar la final adoră cel mai mult să lingă resturile de cremă din bolul în care au fost preparate. Prăjitura va fi pentru ei un premiu meritat, deoarece vor avea sentimentul că au contribuit la ea și chiar au contribuit.
3. Dacă ai copii care au crescut deja, de la o anumită vârstă ei pot fi responsabilizați să aibă grijă de frații sau surorile mai mici, acolo unde aceștia/acestea există. Copiii adoră să împingă carucioare de copii, chiar dacă în acel cărucior nu se găsește decât o păpușă.
Va trebui însă la început să-ți urmărești foarte bine copilul mai mare căruia i-ai trasat această sarcină, ca să fii sigur/sigură că se descurcă, că procedează corect și că nu pune în pericol integritatea frățiorului/surioarei. Dar atenție și la timpul pe care i-l trasezi pentru această sarcină, pentru că dacă acesta este prea îndelungat, se va plictisi, se va revolta în sinea lui și va considera activitatea o corvoadă de care trebuie să fugă, de care trebuie să se fofileze cum poate.
Nu uita însă să-i acorzi copilului tău și timpul lui propriu, pe care-l poate folosi cum vrea, inclusiv și ca să joace pe telefon/computer!
Prin urmare, cea mai buna metoda ramane exemplul personal. Daca tu stai la bucatarie sau in gradina sau il chemi sa se joace cu tine, va face si el la fel. Daca tu stai in canapea, cu nasul in telefon, te va copia intocmai.
In teorie da 🙂 In practica… uneori nu se aplica :)))