Ce este o lampă bactericidă și de ce ai cumpăra una
Bacteriile, organisme microscopice prezente oriunde ne ducem și noi existența, pot fi pentru noi patogene (adică pot produce boli), neutre sau benefice. Pe acestea din urmă dorim mai mereu să le „încurajăm” să trăiască și să se înmulțească, în vreme ce pe cele patogene trebuie să le neutralizăm prin orice mijloace posibile.
Curățenia este principala armă pe care o avem în lupta cu bacteriile periculoase pentru sănătatea noastră, dar această formă de luptă este doar o primă etapa în marele război. De multe ori curățenia poate preveni îmbolnăvirile, dar tot de multe ori doar curățenia exemplară nu este suficientă.
De aceea oamenii au căutat tot felul de mijloace pentru a distruge bacteriile patogene care pot produce chiar îmbolnăviri în masă, în cazul în care spațiile publice nu sunt corect protejate. Au apărut dezinfectanții și substanțele bactericide, dar în acest arsenal de luptă au apărut și lămpile bactericide cu lumină ultravioletă (sau radiații ultraviolete).
Ce este deci o lampă bactericidă și de ce ai cumpăra una pentru afacerea ta, vom vedea în cele ce urmează.
- Încă de la începutul studiilor despre undele electromagnetice, s-a descoperit că radiațiile ultraviolete au proprietatea de a distruge celulele vii, prin urmare și bacteriile sau alte microorganisme. Acest lucru este posibil deoarece radiațiile ultraviolete au energie mai mare decât lumina obișnuită (vizibilă adică) și produc reacții chimice mai cu seamă în membrana celulară, pe care o descompun, omorând astfel și bacteria. Prin urmare o lampă care emite radiații ultraviolete va putea fi folosită pentru dezinfectarea suprafețelor pe care le iluminează.
- De ce nu au fost folosite lămpile bactericide cu ultraviolete și acum o sută de ani? De ce se folosesc abia acum, dacă sunt atât de bune? Răspunsul este că aceste lămpi s-au folosit de multă vreme, de la începuturile studiilor despre ultraviolete, numai că prețul lor era mult prea mare pentru a se impune pe piață ca o soluție viabilă. Dezinfectanții erau mult mai ieftini. Doar progresul tehnico-științific a condus la scăderea prețului de cost, astfel că acum au devenit accesibile. Un alt argument va fi detaliat în cele ce urmează și are legătură cu ambele paragrafe cu bulină de aici.
- Așa cum radiațiile ultraviolete distrug bacteriile, tot așa pot distruge și celulele de pe pielea noastră. Și chiar o fac. Expunerea prelungită la soare, mai ales pe timpul verii la mare, este principala cauză a cancerelor de piele, care sunt deosebit de agresive și fac multe victime peste tot în lume. Asta pentru că Soarele ne „bombardează” nu doar cu lumină (radiația vizibilă) și căldură (radiații infraroșii), ci și cu ultraviolete. Ei bine și lămpile cu ultraviolete pot fi periculoase pentru piele, dacă sunt folosite necorespunzător. Electronica a venit să ajute și în acest domeniu, astfel încât acum lămpile bactericide pentru uz curent au tot felul de sisteme de protecție, pentru a le face cât mai puțin periculoase pentru sănătatea celor ce le folosesc. Totul este controlat electronic și de aceea, dacă sunt folosite corect, sunt absolut sigure.
- În anumite situații nu este indicată folosirea pentru dezinfecție a unui bactericid sau a vreunei alte substanțe chimice, astfel încât lampa cu ultraviolete devine singura soluție viabilă. La un cabinet cosmetic de exemplu, anumite persoane pot face alergii la componentele dintr-un dezinfectant. De aceea, pe lângă ceara de epilat și multe altele, administratorul salonului va trebui să se gândească serios și la achiziționarea unei lămpi bactericide cu ultraviolete. La fel stă situația și în spitale, precum și în alte instituții publice, unde acest mod de distrugere a bacteriilor se folosește deja de ceva vreme.
- Pentru a obține rezultate excepționale, adică pentru a distruge 100% din bacteriile periculoase de pe o anumită suprafață, se folosesc metode combinate, adică după dezinfectarea cu bactericide se folosește apoi și dezinfectare cu ultraviolete. Iată deci că metodele nu se exclud reciproc, ci pot fi și complementare.
În vremea pandemiei de Covid19 au crescut atât vânzările de dezinfectanți cât și cele de lămpi bactericide cu ultraviolete, deoarece acestea distrug și virușii, nu doar bacteriile. Unele substanțe bactericide sunt însă neputincioase în fața virușilor.
Sincer, nu cred ca putem vreodata dezinfecta totul si nici nu ar fi recomandat. Totusi, in perioada asta, cu virusul asta nenorocit, sa stii ca parca mi-as lua si eu o lampa din asta, pentru a dezinfecta la sigur anumite obiecte.