Și totuși, cine oferă mărțișoare de 1 Martie?
În Moldova din România, dar și în Moldova de dincolo de Prut, de 1 Martie fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților. Și în alte regiuni ale țării, cum ar fi Bucovina, Banat și Ardeal se păstrează acest obicei, moștenit din străbuni.
Nici nu s-ar putea altfel, de vreme ce fetele sunt cele care confecționau de sute de ani mărțișoare pentru a le oferi băieților cu scopul de a le atrage atenția. Când eram copil mama mea confecționa niște mărțișoare incredibil de frumoase, făcând din firele de mătase niște ciucurei la capete.
Cum să fie băieții cei care oferă mărțișoare? Vă imaginați băieții sau bărbații împletind un fir roșu cu unul alb ca să facă un mărțișor? Cine se ocupa în mod tradițional de împletitul și cusutul prin gospodărie? Deci din vechime, fetele și femeile au fost cele care ofereau mărțișoare și toate cronicile o atestă.
Acum suntem bombardați pe canalele mass-media, mai cu seamă la televiziuni, cu informații despre un 1 Martie în care bărbații oferă mărțișoare. Acesta este un obicei nou, apărut după ce mărțișorul a fost transformat într-o marfă. Putând fi cumpărat de oriunde, s-a răspândit ideea că femeile trebuie să-l primească. Și tot pe la televiziuni ni se mai spune că există și regiuni din țară unde lucrurile stau „pe dos”, adică pe dos față de obiceiul „sudist”, din Muntenia și București adică.
Nu fraților, în sud lucrurile stau „pe dos” pentru că normal, tradițional, istoric, cultural și psihologic, de sute de ani, femeile au oferit mărțișoare bărbaților, adică așa cum s-a păstrat obiceiul în cea mai mare parte a țării. Dar de ce am zis mai sus și psihologic?
Este foarte simplu: mii de ani femeia a fost cea curtată, cea care a așteptat ca bărbatul să facă primul pas. Ea a avut foarte puține ocazii în care să ia inițiativa, să sugereze cumva unui bărbat că este interesată de el. O astfel de ocazie a fost din vechime și ziua de 1 Martie, când oferind un mărțișor ea își manifesta interesul pentru un bărbat, încercând să-i atragă atenția. Pentru asta fetele se întreceau în a confecționa ele însele mărțișoare din ce în ce mai frumoase.
În regiunea voastră cum se procedează? Cum știți că era obiceiul din bătrâni? Bunicele voastre ce spun despre mărțișor?
mie asta cu martisorul e un obicei care imi place, chit ca acum e o intreaga industrie, dar tot mi se pare ca poti cumpara ceva frumos cu bani putini si aduce mare bucurie.