Beneficiile consumului de vișine și 5 motive ca să le consumi
Este vară și este vremea cireșelor. Recent am scris un articol despre beneficiile consumului de cireșe, iar acum o să vă spun câte ceva și despre vișine. De fapt vișinele sunt tot cireșe, dar cireșe acre, deoarece cireșul și vișinul fac parte din aceeași mare familie de pomi: Prunus cerasus.
În engleză și germană vișinelor chiar așa li se spune, dacă traducem exact: cireșe acre. Dar între cele două tipuri de fructe, adică cireșele dulci și vișine (cireșe acre) există și niște deosebiri date nu doar de gust.
Nutriționiștii spun că vișinele chiar ar avea un ușor avantaj în fața cireșelor, în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, dar noi spunem că ambele fructe sunt benefice, cu condiția să nu „se sară calul”, deoarece toate excesele sunt dăunătoare.
Vișinele se pot consuma în foarte multe feluri: proaspete, în compoturi, gemuri, dulcețuri și siropuri. Siropul alcoolic preparat din vișine și numit vișinată (lichior de vișine de fapt) este de asemenea o delicatesă deosebit de apreciată.
Să vedem deci ce beneficii ar aduce consumul de vișine, mai ales dacă obișnuim să le consumăm proaspete, în ciuda gustului lor acrișor.
- sunt un adevărat neuroprotector, deoarece polifenolii pe care-i conțin în cantități mari au efecte benefice asupra neuronilor. Sindromul Alzheimer, boala Parkinson și accidentele vasculare cerebrale sunt mult mai reduse dacă se consumă frecvent vișine, după concluziile unor studii de zeci de ani efectuate în Canada și SUA. Nu doar polifenolii contribuie la asta, ci și complexul de vitamine și minerale din vișine.
- ajută în artrită și gută deoarece scad inflamațiile și ameliorează durerile. De fapt vișinele în general sunt un excelent antiinflamator, cu potențiale beneficii în multe alte boli, cum ar fi reumatismul. Un studiu din 2012 a demonstrat clar că o dietă cu vișine reduce proteina C-reactivă, un marcher al inflamației prezente undeva în corp.
- sunt un bun remediu pentru insomnie, deoarece au melatonină, neurotransmițător care relaxează celula nervoasă, creierul deci. La această concluzie au ajuns cercetători de la trei universități americane, care au administrat câte un pahar de suc de vișine pacienților care au participat la studiu. S-a demonstrat clar că grupul care a consumat suc de vișine înainte de culcare a avut parte de o ameliorare evidentă a insomniei, în comparație cu alt grup căruia i s-a administrat un suc placebo.
- Consumul de vișine este deosebit de benefic și pentru sistemul circulator și inimă, prin complexul de fitonutrienți, vitamine și minerale. S-a demonstrat că substanțele din vișine reduc colesterolul „rău” (LDL), adică colesterolul de densitate redusă, cel responsabil de depunerile pe artere. Tensiunea arterială scade dacă se consumă vișine.
- Un alt beneficiu este scăderea incidenței cancerelor în general și a cancerelor de colon în special la persoanele care consumă vișine. Multe substanțe conținute în vișine sunt și anti-cancerigene, printre altele.
Mai sunt multe alte beneficii, date de aportul de vitamine și minerale, dar trebuie neapărat să atragem atenția și asupra contraindicațiilor. Deoarece vișinele sunt acre, în multe preparate cu vișine se adaugă zahăr, care consumat în exces este dăunător. Dar și fără zahăr vișinele au multe zaharuri, deci trebuie consumate cu măsură. Vișinele conțin mult sorbitol, un compus organic care le dă gustul dulce-acrișor și care va crește deci aciditatea din stomac, alături de alți acizi organici conținuți în acest fruct. Mare precauție deci în cazul persoanelor care deja au aciditatea din stomac ridicată din diverse cauze.
Dincolo de precauții, vișinele consumate cu măsură sunt o bombă de vitamine și au beneficii multiple pentru sănătate. Nu pot să nu-l pomenesc în încheierea articolului și pe bunicul meu care a trăit 89 de ani și care parcurgea cu ușurință peste zece kilometri pe jos, fără să acuze dureri. Vara mi-l amintesc cum mânca vișine proaspete, dulci-acrișoare și extrem de aromate cu mămăligă rece, delicatesă pe care am descoperit-o și eu. Se pare că bătrânii noștri, ducând o viață simplă erau mult mai sănătoși, dar nu toți, ci doar cei care au avut grijă de ei și au dus o viață cumpătată toată viața, nu numai la nevoie, forțați de vreo boală să țină regim.
Leave a Reply