Albert Einstein spunea cândva că ”nu ne putem rezolva problemele cu același tip de gândire cu care le-am creat”. Această afirmație, făcută acum zeci de ani este acum mai actuală ca niciodată. Trăim într-o economie consumeristă în care suntem învățați să consumăm, consecința fiind epuizarea resurselor planetei.
E normal să consumăm însă trebuie să devenim mai conștienți față de această nevoie de consum, umană la drept vorbind. Nu putem să ne gândim că toți oamenii vor trece deodată la un stil de viață minimalist care e potrivit pentru un anumit tip de personalitate.
Ce putem face însă este să ne educăm dorința de consum. Putem consuma însă cu grijă față de mediu, fiind mai atenți la ce cumpărăm, de unde și cum putem recicla ceea ce deținem. Asta nu mi se pare un lucru chiar atât de greu de făcut în zilele noastre când din ce în ce mai multe persoane au devenit conștiente și au grijă de mediu și, în același timp marii sau micii comercianți au programe speciale care pun în practică principiile economiei circulare.
Ce este economia circulară
Văzută ca soluţia pentru criza de mediu care afectează o lume întreagă, economia circulară își propune să întrerupă ciclul clasic de producție și să reintroducă în producție deșeurile. Astfel, un ciclu de producție în economia circulară arată așa: materie primă- procesare- consum- reutilizarea deșeurilor în alt ciclu de producție
Un astfel de sistem poate fi utilizat în foarte multe domenii de producție, de la industria alimentară la modă şi de la industria auto la energie. Cum spuneam și mai sus, există deja multe inițiative care pun în practică acest nou sistem al economiei circulare.
Se reduc astfel cantităţii uriașe de ambalaje din plastic şi se reintroduc într-un circuit responsabil, prin reducere, refolosire şi reciclare. Sau se pot reintroduce în circulație/vânzare haine purtate dar în stare perfectă de comercializare.
Poate că nu știai dar, potrivit statisticilor, industria textilă este unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei! Ea este responsabilă pentru 10% din poluarea cu emisii de gaze cu efect de seră și, mai mult decât atât, doar 1% din textilele la nivel global se reciclează.
Cum susținem economia circulară
Apar însă din ce în ce mai multe inițiative din domeniul modei care susțin economia circulară, una dintre acestea fiind și magazinul de haine online La Majole pe care eu l-am descoperit de curând. Pe rafturile virtuale ale acestuia găsești articole de îmbrăcăminte, încălțăminte sau accesorii second hand, oferind astfel alternativa de a reutiliza acest gen de produse de la diferite branduri mijlocii sau chiar de top.
Evident că pe mine m-a interesat în primul rând categoria haine de damă și pe aceasta am răsfoit-o prima. Am văzut foarte multe piese vestimentare, rochii, fuste, pantaloni lungi sau scurți, tricouri marca H&M, Zara, Orsay Mango, Gap, Street One etc. Rochia din imaginea de mai sus, de exemplu este de la Zara și mi se pare foarte draguță.
Dar sunt și haine pentru bărbați, să știți! Și chiar și pentru copii! Sau, ce iarăși mi s-a părut interesant, au pe site și categorie de Home& Deco cu articole pentru sufragerie, bucătărie, baie și alte accesorii.
Iată deci un posibil răspuns la întrebarea din titlu. Cum putem susține economia circulară? Foarte simplu! Cumpărând produse second hand, reducând consumul, reciclând deșeurile și refolosind produsele care se pot reutiliza etc.
Tu ce faci pentru a susține economia circulară? Ești adepta acestui concept sau nu?
Leave a Reply