4 motive pentru care să-ți sterilizezi pisica
Posesorii de animale de companie sunt puși într-o mare dilemă atunci când vine vorba despre cum să-și îngrijească prietenele necuvântătoare. Ce mâncare să le dea, cum să le asigure tot confortul necesar, cum să le protejeze de boli, de paraziți, de multe alte pericole.
Castrarea însă este o operațiune care ridică și probleme de natură morală, pentru unii dintre proprietarii animăluțelor. În cele ce urmează vom analiza situația pisicilor, aducând argumente pro și contra pentru castrare sau împotriva castrării motanilor și/sau pisicuțelor.
Așadar, cum să te hotărăști pentru castrare pisici, ca să fie o decizie asumată și care să nu-ți lase urme de regret? Iată câteva motive pentru care să iei această decizie de a-ți steriliza pisica.
4 motive pentru care să-ți sterilizezi pisica
- Dacă ai o pisică femelă și o castrezi, scapi de grija puiilor, dacă nu ți-i dorești. Pisicile sunt adevărate „fabrici” de pui, putând aduce pe lume mai mulți pui și de două ori pe an. În mediul natural în care au trăit înainte să fie domesticite, numărul puii și a întregii populații de pisici se regla prin mecanisme de echilibru în ecosistem, dar în epoca actuală, când pisicile sunt protejate, ele s-ar putea înmulți exagerat de mult.
- Dacă ai un motan, castrarea îl va face „băiat de casă”. Nu va mai umbla noaptea „de nebun”, nu se va mai încăiera cu alți motani și nu va mai veni acasă plin de sânge sau chiar cu un ochi lipsă. Motanii sunt extrem de violenți și uneori chiar ajung să se omoare în încăierările lor în perioadele de împerechere.
- Și femelele dar și masculii (motanii) odată castrați vor fi mult mai puțin expuși accidentelor rutiere, deoarece nu vor mai umbla atât de mult prin cartier. Un număr mare de pisici își pierd viața loviți de mașini, deoarece mașinile sunt multe și pisicile oricât de agile ar fi, tot ajung victime, mai ales în zonele traversate de șosele foarte circulate.
- Un ultim argument pro castrare este mirosul motanilor din perioada de împerechere, care poate fi insuportabil. Motanii își marchează teritoriul cu picături de urină care conșin hormoni specifici și care miros puternic și persistent, așa că dacă locuiești la bloc, castrarea este imperios necesară. Și la casă poți avea probleme mari, dacă motanul nu este obișnuit să stea mai mult pe afară.
Sterilizarea pisicilor nu e o procedură atât de simplă pe cât ar fi un administrarea unui vaccin pisici de exemplu, dar totuși cei mai mulți proprietari de pisici decid să le castreze ținând cont de considerentele de mai sus. Există însă și proprietari de pisici care evită să facă asta.
Să vedem și câteva dintre motivele care te-ar putea face să eviți castrarea micului și simpaticului tău animal de companie.
- Pisicile în natură nu sunt castrate. Daca vrei ca o pisică să trăiască așa cum a dat-o natura, atunci nu o castra, fiind conștient că va avea pui dacă e femelă și că se va încăiera cu alți motani, dacă e motan desigur.
- Dacă ai o casă cu o curte foarte mare și locuiești într-un sat sau într-un cartier de case, poți să nu castrezi pisica, dar trebuie să fii conștient(ă) că nu vei avea o pisică de casă, ci una care va trăi pe un teritoriu destul de vast, pe care nici măcar nu-l vei cunoaște. Pisicile umblă libere prin tot cartierul și vizitează toți vecinii. Deseori nu vine noaptea acasă, iar în sezonul de împerechere lipsește cu zilele.
- Poate că îți dorești să ai mulți pisoi de la pisicuța ta și atunci e clar că nu o vei castra. Poți să dai pisoi spre adopție multor cunoscuți, prieteni, doritori. Pisoii, atunci când sunt mici, sunt extrem de drăgălași și te vei bucura enorm de ei, atât tu ca adult(ă), cât și copiii tăi, sau mai cu seamă ei.
Tu cum ai decis să procedezi? Ai castrat pisica de companie? O vei face în viitor?
Foarte greu am decis și eu. Pisica urmează să fie sterilizată peste aproximativ o săptămână, iar motanii stau la rând mai spre primăvară.
Noi l-am sterilizat pe al nostru ca nu e mai putea… anul trecut a venit acasa dupa 3 zile, cu blana rupta si un ochi vatamant 🙁