Ce este frica și cum îi putem face față? Ce efecte are frica în organism?
Cum aducem și ținem mintea în prezent?
Trecem printr-o perioadă în care frica, una dintre emoțiile prezente în viața noastră de zi cu zi este mai accentuată. Așa că m-am gândit să vorbim puțin despre această emoție pentru a o înțelege mai bine și a vedea ce putem face pentru a limita experimentarea ei.
Frica este o emoție de neliniște puternică care apare atunci când conștientizăm un pericol real sau imaginar. Deși încadrată ca și emoție negativă, frica este una dintre emoțiile necesare supraviețuirii, fiind astfel absolut necesară în unele situații.
Din păcate, mintea umană reacționează cu frică și atunci când nu există un pericol real creând scenarii mai mult sau mai puțin înspăimântătoare, bazate pe evenimente petrecute în trecut. Cu alte cuvinte, o frică reală este de ajutor pentru că te protejează de un pericol iminent. Ea devine o emoție negativă în momentul în care se declanșează pornind de la un scenariu care nu are nicio legătură cu realitate prezentă.
Efectele fricii în organism
Când apare această emoție puternică creierul nostru comandă suprarenalelor, prin intermediul glandei hipofize, să producă un hormon numit adrenalină. Acesta, la rândul lui ”antrenează” glucoza stocată în mușchi și apare în felul acesta un aport de energie care ajută corpul să lupte, să se păzească, să evite pericolul care îi amenință viața.
Această stare, cunoscută și sub numele de ”luptă sau fugi”, are ca efect apariția unor procese fiziologice în organism cum ar fi accelerarea ritmului cardiac, gândirea devine și ea mult mai rapid, mintea intrând în alertă pentru a căuta soluții de a ieși din pericol, plămânii absorb și ei mai mult oxigen, respirația accelerându-se, temperatura corpului poate să crească sau să scadă brusc etc. Cu alte cuvinte organismului i se dă un ”boost„ de energie, de forță fizică și agilitate care să-l ajute la supraviețuire.
Aproximativ același proces are loc și în cazul unei frici imaginare, atunci când mintea creează diverse scenarii care transmit corpului fizic semnalul apariției unui pericol. Diferența în acest caz este că adrenalina nu mai este folosită pentru a antrena glucoza din mușchi ci ”invadează” organismul creând o stare asemănătoare cu otrăvirea și care, în timp, poate avea ca și consecință apariția unor boli în corpul fizic.
O frică ireală ne ține practic blocați în trecut sau viitor și nu mai trăim prezentul. În felul acesta corpul fizic suferă pentru că mintea este parțial deconectată de la momentul prezent când de fapt nu am avea niciun motiv să ne temem ba din contra am putea experimenta un sentiment opus, de bucurie.
De aceea specialiștii recomandă să ne aducem cât mai mult mintea în prezent, să conștientizăm și să trăim momentul prezent eliminând astfel posibilitatea ca mintea să ne ducă în trecut, retrăind obsesiv evenimente desfăsurate cândva și care ne-au făcut rău sau viitor sau creând scenarii care au șanse foarte mari să nu devină realitate.
Cum reușim să aducem mintea în prezent
Există mai multe tehnici pe care le putem folosi pentru a ne educa mintea să rămână în prezent. Una dintre acestea este focusarea pe propria respirație care are ca scop liniștirea minții și obținerea păcii interioare. O altă tehnică ar fi meditația zilnică, scurtă, prin care să ne aducem conștient mintea în prezent.
Practicând aceste exerciții zilnic, în timp, ne va fi din ce în ce mai ușor să ne focalizăm pe momentul prezent și să intrăm din ce în ce mai des în stara de observator detașat al realității care ne înconjoară, a emoțiilor, gândurilor sau reacțiilor pe care le avem.
Devenim conștienți că nu ne identificăm cu mintea noastră ci că o putem controla, și, prin acest control putem scăpa și de stările de frică ce provin din scenariile pe care mintea noastră le face și care nu constituie realitatea prezentă.
Tu știai ce este frica? Reușești să-ți aduci și menții cât mai mult timp mintea în prezent?
Cam greu de ținut frica sub control, dar categoric esențial.
Da, nu e usor dar nici imposibil!