O soluție la îndemână pentru economisirea energiei
Trăim vremuri în care energia de orice fel a devenit din ce în ce mai scumpă. De câteva decenii, practic de prin anii 70, când a fost o mare criză mondială a petrolului, oamenii au căutat mereu să îmbunătățească tehnologiile și să fabrice mașini și aparate din ce în ce mai economice.
Însă nu numai inginerii și savanții ar trebui să se preocupe cu problemele energiei, ci și fiecare om responsabil în parte ar trebui să adopte un stil de viață bazat pe cheltuirea responsabilă a resurselor de orice fel. Fiecare om în casa lui sau la locul de muncă poate în primul rând să evite risipa.
Soluția pe care vreau să v-o prezint astăzi este relativ ușor de aplicat și se pretează la economisirea energiei termice, care în fond este tot energie și bani din bugetul familiei. Această soluție este cunoscută de mii de ani, dar nu a putut fi folosită atât de ușor ca în zilele noastre și se numește izolare termică.
Așadar, ce am putea face ca să economisim energie termică?
- Dacă nu locuim într-o casă nouă, construită după toate normele tehnice în vigoare, va trebui să facem o investiție majoră, care se va amortiza în câțiva ani, în ceea ce se numesc izolații termice. Când am spus că oamenii au descoperit de mii de ani necesitatea izolării locuințelor, nu am exagerat defel. Din vechime oamenii au căutat să închidă locurile prin care „intră frigul”. De izolații performante ca cele din zilele noastre nu se putea vorbi, însă cu siguranță că toți au remarcat că o casă din lemn este mai „călduroasă” decât una din piatră. Sau au aflat că pereții acoperiți cu căptușeli (din piei de animale) sunt mai buni pe timp de iarnă decât cei care nu sunt căptușiți deloc. Pentru a izola o locuință trebuie consultat neapărat specialiști în domeniu, care vor recomanda cele mai bune soluții tehnice pentru realizarea efectivă a lucrărilor.
- Mereu auzim pe la știri că s-a mai spart o conductă importantă sau o mare magistrală prin capitala țării noastre, sau prin alte mari orașe, care rămân fără apă caldă și căldură în toiul iernii. Mai auzim și că instalațiile sunt foarte vechi și au pierderi foarte mari de căldură. Noi cititorii nu putem însă reabilita infrastructura termică a Bucureștiului, dar putem la noi acasă, cu investiții decente, să izolă țevile prin care circulă apa caldă menajeră sau cea pentru calorifere. O izolație țevi o poate face oricine, dacă va cumpăra cele necesare și dacă va urmări un tutorial în care i se va explica cum se face o astfel de operațiune. Izolând țevile acolo unde este necesar, se vor reduce imediat pierderile și se va face și o economie de bani la cheltuielile cu combustibilul pentru încălzire.
- Pierderi de căldură însemnate au loc și pe la ferestre. În satul în care mi-am trăit copilăria, oamenii obișnuiau ca în a doua parte a toamnei, atunci când se făcea mai frig, să pună „al doilea rând de geamuri”, care erau fixe și nu mai permiteau aerisirea decât cu ușa larg deschisă. Acum toate geamurile sunt duble sau sunt de tip termopan, adică geamuri cu mai multe straturi izolatoare. Așa că dacă nu aveți deja geamuri termopan la casă, faceți chibzuielile necesare ca să le montați cât mai repede cu putință. O să vă fie mai cald la iarnă și o să plătiți căldura mai puțin.
Mai există foarte multe de spus despre izolații și despre metodele de economisire a energiei, dar aici am vrut să prezentăm doar foarte pe scurt niște soluții la îndemână.
Eva Anca says
Si noi trebuie sa ne facem izolarea termica a locuintei.
Claudia says
Mda, si noi ar cam trebui sa facem asta…