Ce să ai grijă de banii investiți
Trăim vremuri destul de tulburi din cauza condițiilor internaționale neprielnice. Prețurile cresc pe zi ce trece și pentru mulți viitorul pare a fi sumbru. Multe țări din Uniunea Europeană, incluzând desigur și România, vor avea de trecut printr-o perioadă de recesiune economică.
Mulți oameni gospodari și chibzuiți au pus un ban deoparte, au economisit adică. Oamenii au investit banii așa cum au crezut de cuviință, în imobiliare sau în alte instrumente de economisire și investire. Problema care mi-am pus-o este ce poți face acum cu banii pe care i-ai investit deja?
Ideea articolului mi-a venit după discuția cu un coleg de muncă, care spunea că a investit recent niște bani într-un fond de investiții foarte serios și de încredere. După câteva săptămâni a observat că valoarea acțiunilor fondului a început să scadă, deci ceea ce el a depus a început să valoreze mai puțin. Mai apoi valoarea acțiunilor a început să crească, astfel încât el a „recuperat” banii depuși.
Cum să ai grijă de banii investiți
Ce e de făcut în astfel de situații? Cum să faci ca să nu pierzi banii economisiți și investiți?
- În primul rând nu intra în panică. Panica este cea care a creat mari probleme de-a lungul vremurilor în multe situații asemănătoare. Oamenii, de frică să nu-și piardă toți banii, s-au grăbit să-și retragă banii din bănci atunci când bursele au început să scadă. Multe bănci au dat faliment în acest fel. Dar poate că „ingredientul” cel mai de preț în orice activitate economică și financiară este încrederea. Dacă știi că ai de-a face cu instituții serioase, nu te panica.
- Acceptă că valorile acțiunilor și a investițiilor în consecință vor suferi fluctuații. Dacă economisești în acțiuni și în fonduri de investiții, o faci pe termen lung, de cel puțin un deceniu. Câștigul va fi mare în final, nu pe parcurs. Toate datele economice arată că acele fonduri de investiții foarte serioase și-au revenit în urma oricărei crize, ba mai mult, au depășit cu mult valorile de dinainte de criză. Cei care și-au păstrat banii investiți, au avut cel mai mult de câștigat. Au existat oameni care au investit bani sub formă de acțiuni ce ajunseseră și la 10% din valoarea lor inițială, deci pierderea era de 90% (în timpul marii crize 1929-1933). După război (al doilea mondial), valoarea ajunsese și la 2000% din cea inițială, deci cei care și-au păstrat acțiunile au câștigat enorm în timp.
- Dacă totuși vrei să scoți banii investiți, sau o parte dintre ei, de teama devalorizării, a războaielor, a crizelor economico-financiare, îi poți reinvesti în alte bunuri sau valori pe care toți le consideră foarte sigure, de exemplu în metale prețioase și/sau în diamante. Dar să nu uităm că și aceste mărfuri, pentru că tot mărfuri sunt, au valori fluctuante pe piață. S-ar putea ca la un moment dat să scadă și prețul aurului, dar încă o dată, nu te lăsa panicat, pentru că faci o investiție pe termen lung.
Indiferent de vremurile pe care le trăim, vor veni zile mai bune și economia mondială va crește din nou. Ai încredere și păstrează-ți investițiile pe termen lung!
Ce noroc că nu am pentru ce să îmi fac griji! :)))
De altfel, foarte bune recomandările. Categoric panica nu e deloc bună, în nicio situație.
Mai bine fara griji, nu-i asa? :)))