7 lucruri pe care poate nu le știai despre gene
Astăzi nu o să facem o inițiere în genetică pentru că nu despre genele care transmit informația vom discuta aici, ci despre genele de la ochi. Pare un subiect banal deoarece genele de la ochi le are oricine și sunt doar niște fire de păr, care parcă ar crește din întâplare acolo.
Dar așa banale cum par la prima vedere, genele au totuși un și ele rolul lor, că natura nu le-a așezat acolo chiar degeaba. Genele nu sunt întâlnite doar la oameni, ci și la alte mamifere, ca o dovadă că au un rol de îndeplinit.
Să vedem în cele ce urmează câteva lucruri bine de știut despre gene și de ce unele femei preferă să își „monteze” gene false, dacă nu sunt mulțumite de cele naturale pe care le au.
- Genele se dezvoltă la copilul aflat în burta mamei între a 22-a și a 26-a săptămână de sarcină. Ele cresc singure până la o anumită lungime și nu necesită să fie tunse. Pur și simplu cad în mod natural, pentru ca altele să crească în locul celor căzute.
- Rolul lor fiziologic este foarte bine definit: protejează ochiul de contactul direct cu praful sau cu mici obiecte sau insecte care accidental ar putea ajunge în preajmă. Genele sunt „susținute” sub pielea pleoapelor de terminații nervoase foarte sensibile, care reacționează imediat la orice stimul. Astfel pleoapele se pot închide foarte repede dacă în preajma ochiului ajunge vreo mică insectă, de exemplu. Așa se explică faptul că nu doar omul are gene la ochi, ci și alte mamifere.
- În foarte multe culturi genele mai lungi, curbate și crescute ordonat sunt considerate semne de frumusețe. Trebuie să punem frumusețea genelor în strânsă legătură cu cea a ochilor, deoarece genele vin să pună în evidență liniile ochilor. Există însă și triburi în Africa unde femeile își tund genele, deoarece așa consideră ele că este mai frumos.
- Mai ales genele de culoare neagră sau de culori închise subliniază linia ochilor și astfel se explică faptul că dovezi privind utilizarea de către femei a coloranților pentru gene au fost găsite de pe vremea Epocii Bronzului. Deja în Egiptul Antic erau utilizați frecvent coloranți pentru gene, dar de către femeile din clasele sociale bogate. Este logic, pentru că cine putea să aibă o sclavă instruită pentru „aranjarea” genelor? Regina în primul rând și soțiile bărbaților din clasele conducătoare.
- Mai aproape de vremea noastră, începând cu perioada interbelică, cosmeticele pentru aranjarea genelor au devenit foarte accesibile, astfel încât orice femeie poate să își permită să-și cumpere ceea ce dorește, pentru colorarea genelor și pentru curbarea acestora.
- Prin anii 60 ai secolului XX, au apărut și genele false, care să fie montate pentru a impresiona și mai mult privitorii. Era chiar o modă să ai gene false în acei ani, fie că îți trebuiau, fie că nu. Acum se folosesc de asemenea gene false smocuri, care se pot monta fir cu fir, de obicei la un cabinet cosmetic. Genele false sunt făcute din diverse materiale, de la păr de vidră, păr de om și chiar de cal, până la mătase sau materiale sintetice.
- Mai recent a fost dezvoltată și tehnica implantului de gene, doar că firele de păr sunt luate de pe cap și cresc la fel ca părul de pe cap, adică continuu, nu doar până la o anumită lungime. Cine are implant de gene, trebuie să le tundă din când în când, când lungimea lor „o ia razna”, deși genele lungi se consideră a fi frumoase. Dar nici prea lungi nu pot fi lăsate…
Voi cititoarelor, ați folosit vreodată gene false?
Eva Anca says
Nu am folosit gene false niciodată, prefer rimelul. Mi se pare interesantă chestia cu implantul de gene cu fire luate din cap. Acum stau și mă întreb cum stau alea în forma în care trebuie?
Claudia says
Eh, sigur stau ele cumva :))) Dar, daca vrei, ma pot documenta mai mult pentru un alt articol 🙂