5 sfaturi ca să economisești bani în concediu
Pe noi ne amuză teribil știrile alarmiste, catastrofice, apocaliptice etc. pe care le auzim zi de zi la emisiunile de știri despre prețurile exorbitante de pe litoralul românesc, sau de prin alte părți ale țării, știri care în nici un caz nu te determină să dorești a mai pleca în concediu fără a face un credit la bancă.
Este drept că televiziunile din asta trăiesc, din vânzarea de senzațional, dar ar fi bine să-și revizuiască atitudinea, pentru că lumea oricum evoluează și la un moment dat n-o să-i mai creadă nimeni. Ar fi bine ca în loc de exagerări caraghioase (șoc și groază… o gogoașă a ajuns să coste 3 lei…), jurnaliștii din media să prezinte date concrete, reale și bazate pe medii statistice, nu pe excepții.
Dacă cineva a comandat pe plajă șampanie care să fie adusă în cupa excavatorului, acesta este un eveniment unic, pornit din mintea unui om cu grave probleme de personalitate legate de autostimă. Acest eveniment este o excepție în lume și nimeni nu va plăti pentru o bere mii de euro, indiferent de unde o va cumpăra. Iar dacă va dori să plătească e problema lui.
Așadar, se poate merge în concediu la mare dar și la munte, cheltuind sume decente, accesibile oricărui român care muncește onest? Desigur, dacă ești isteț și mai știi și câte ceva despre cum să călătorești economic.
- Traseul e traseu și are același număr de kilometri și pentru tine, economul, dar și pentru cel fițos. Poți însă economisi și la banii de benzină, dacă îți planifici bine călătoria, urmărind nu neapărat distanța cea mai scurtă între punctele A și B, ci și starea drumurilor, evitând orașele aglomerate de exemplu. Se găsesc informații utile pe internet despre care drumuri sunt în lucru și te vor întârzia, „păpându-ți” bani din portofel, deoarece vei consuma inutil benzină atunci când stai și aștepți la o coadă în trafic. Economisești benzină și dacă adopți un stil de condus preventiv, fără excese de viteză sau cu accelerări și frânări bruște.
- La cazare poți face economii substanțiale dacă alegi bine și nu vrei „să te spargi în figuri”. Alege hoteluri și pensiuni curate, cu review-uri bune scrise de alții care au mai stat acolo și care au prețuri decente. Dacă patul este curat, camera și baia sunt curate, vei putea dormi oricum, pentru că în timp ce dormi nu vei ști și nu vei simți că hotelul are holul placat cu marmură de Carrara. Dar banii care-ți rămân în portofel îi vei simți.
- Dacă hotelul are mini-bar, nu consuma nimic de acolo. Aceleași băuturi le găsești și la alimentara, la o zecime din preț. Iar dacă ai probleme psihice și vrei ca vecinii „să moară de ciudă”, te poți fotografia când bei ceva, că ei oricum nu vor ști că ai luat berea de la alimentara și nu din mini-barul din camera hotelului.
- Compară prețurile de la restaurantele de acolo cu cele de la restaurantele din orașul tău. Dacă diferențele sunt uriașe, înseamnă că cei „de acolo” vor să te jupoaie. Tu singur decizi dacă vrei să fii jupuit sau nu, nimeni nu te obligă. În orice caz, este în regulă ca pe litoral de exemplu, sau într-o stațiune montană, o ciorbă sau o friptură să fie mai scumpe ca la tine în oraș, dar cu câțiva lei doar, nu cu zeci de lei.
- Banală, existentă peste tot și absolut necesară vieții pe Pământ, apa te poate costa enorm într-o stațiune, dacă nu te organizezi. Cumpără niște baxuri de apă de la hipermarket ca să ai ce bea pe săturate la prețuri normale. Apa în stațiuni se vinde la prețuri exorbitante și culmea, sunt destui fraieri care o cumpără așa scumpă cum e.
Printr-un comportament de consum adecvat, doar noi clienții îi vom putea „educa” și pe cei ce lucrează în turism să se conformeze, să ofere condiții și servicii foarte bune la prețuri decente, așa cum de altfel se întâmplă mai peste tot în lume. Și să știți că turiștii din țările bogate călătoresc economic și nu risipesc inutil banii munciți din greu!
Sfaturi utile și bazate pe logică. Mi-a plăcut maxim cum l-ai expus pe cel cu mini-barul. :)))
Si pe experienta 🙂 Da, ala cu minibarul pare cel mai inocent dar e si cel mai ispititor :))