Ce substanțe se folosesc pentru combaterea țânțarilor
Într-un articol anterior am discutat câte ceva despre țânțari și am promis că voi reveni cu detalii despre lupta împotriva lor. Este adevărat că este o luptă dificilă care are totuși șanse mari de reușită dacă avem multă răbdare și resursele suficiente.
În această perioadă a anului țânțarii abundă. Este perioada când ei se înmulțesc cel mai mult și totuși în acest an, seceta a făcut să scadă numărul lor. Dar e de ajuns un ochi de apă ca țânțarii să-și continue ciclul de viață și să devină o pacoste.
Există mai multe tipuri de substanțe chimice care pot fi folosite cu succes în lupta cu țânțarii. Voi enumera, pentru început câteva principii pe baza cărora funcționează aceste substanțe și mai apoi le voi analiza pe scurt.
- Pentru a evita mușcăturile țânțarilor atunci când suntem în aer liber se folosește un repellent (în traducere liberă respingător), adică un ulei, o cremă, un unguent cu care persoana își unge bine fața și mâinile, sau acele părți ale pielii care sunt expuse. Desigur că substanța activă folosită trebuie să țină insectele la distanță și totodată să fie inofensivă pentru piele. Un astfel de repellent nu este practic un insecticid, deoarece nu omoară țânțarii, ci doar îi îndepărtează.
- Tot substanțe care îndepărtează insectele se folosesc și pe terase, în localuri, în alte spații deschise, repelentul fiind fie încălzit și evaporat prin arderea unui fitil, a unei spirale etc., fie pulverizat de dispozitive speciale.
- În încăperi există două tipuri de substanțe utilizate: insecticide (care omoară țânțarii) și substanțe repellent care doar îi îndepărtează. Pot fi pulverizate (se prezintă sub formă de spray) sau evaporate de pe o pastilă de carton, sau dintr-un mic recipient încălzit. Aceste substanțe au evoluat mult și sunt inofensive pentru oameni și animalele de companie.
Ce substanțe se folosesc pentru combaterea țânțarilor
Dar să vedem în continuare care sunt substanțe utilizate în lupta cu micuții și agasanții țânțari.
- DEET sau dietil-meta-toluamidă este cel mai folosit repellent, dar poate fi ușor iritant pentru unele persoane.
- Icaridin sau picaridin a fost dezvoltat de Bayer și este aproape fără miros și incolor, fapt pentru care este foarte bine tolerat de piele. Este eficient și pentru alte insecte nedorite.
- Etil-butil-acetil-amino-propionatul este de asemenea un repellent utilizat.
- Substanțele din clasa pyrethrum sunt cunoscute de mii de ani, fiind conținute de florile de crizanteme. Desigur că au fost dezvoltate și piretrine sintetice, dar acum tendința este de a folosi doar substanțe naturale, extrase din crizanteme. Sunt de asemenea și bune insecticide, dar sunt folosite și ca repellent. În multe țări chiar se cultivă importante suprafețe cu soiuri de crizanteme bogate în piretrine, care sunt apoi extrase și folosite în industria insecticidelor.
- Dispozitivele electronice care emit ultrasunete promit să îndepărteze țânțarii cu un „bâzâit” care nu este auzit de urechea omului, dar care deranjează zborul țânțarilor. Eficiența acestor dispozitive încă este discutabilă.
Dar oare cum luptau bunicii noștri cu insectele nedorite, că insecticide pe vremea lor nu erau? Și nici pe vremea egiptenilor, grecilor și romanilor din antichitate. La țară, la noi și oriunde altundeva, lupta cu țânțarii se baza pe vigilență continuă și curățenie. Plasele de la uși sau plasa anti-insecte ce acoperea patul erau foarte eficiente. Vânarea continuă și fără milă a țânțarilor făcea de asemenea parte din scenariu. Camerele erau presărate cu plante aromatice care alungă țânțarii. Pelinul, diverse flori de câmp, lavanda etc. sunt bune pentru a îndepărta mai multe specii de insecte din încăpere. În țările mediteraneene se foloseau și diverse uleiuri aromatice. Uleiul de eucalipt s-a dovedit a fi foarte bun și chiar intră în compoziția unor loțiuni de dat pe piele pentru a ține țânțarii la distanță. În ultimul timp au apărut și niște palete ce generează tensiuni ridicate, care „prăjesc” orice insectă, deci sunt utile ca „arme de vânătoare”.
Vă doresc nopți liniștite, dar pentru asta fiți precauți și prevăzători, dar și nemiloși cu micile insecte agasante!
Eva Anca says
Și pe noi ne terorizează țânțarii și nicio soluție nu pare să funcționeze, parcă au dezvoltat imunitate la ele.
Claudia says
mda, s-or fi adaptat si ei :)))