Cum influențează efectul Einstellung persoanele experimentate?
În articolul de față vă voi prezenta un efect studiat de către știința psihologiei, care dacă este cunoscut ne poate ajuta în găsirea soluțiilor la problemele mai neconvenționale. Termenul folosit (Einstellung) înseamnă în limba germană atitudine.
Auzim destul de des despre atitudine, mai ales în conferințele de presă susținute după câte vreun meci, în care antrenorul celor care au pierdut se plânge despre jucătorii săi că nu au avut-o, în vreme ce antrenorul învingătorilor o laudă la elevii săi.
Dar acest termen este destul de general și se referă la modul în care o persoană abordează o anumită situație de viață, nu doar din domeniul sporturilor. Iată bunăoară un elev cu atitudinea potrivită se va pregăti serios și temeinic pe parcursul unui an sau a mai multora pentru un examen foarte important.
Efectul Einstellung se referă la faptul că persoanele care au foarte multă experiență într-un anumit domeniu pot avea dificultăți mai mari în rezolvarea unei anumite probleme decât persoanele mai puțin experimentate, dar care au totuși cunoștințe de bază solide. Efectul a fost studiat prima dată în 1942 de către psihologul american Abraham Luchins (1914-2005), celebru prin studiile sale în Gestalt psychlogy (psihologia formei) și unul dintre creatorii terapiei de grup.
Concret, Luchins a dat persoanelor din grupul de studiu să rezolve anumite probleme neconvenționale și a găsit un rezultat aparent surprinzător, că soluțiile cele mai interesante, inovative, neconvenționale, erau propuse nu de cei care aveau cea mai mare experiență în domeniul respectiv. Experimentul a fost reluat de-a lungul anilor în zeci de variante de către zeci de cercetători, iar datele din companii de pe tot globul și din cele mai diverse domenii au venit să confirme aceleași concluzii: cei care inventează sau inovează cel mai mult sunt cei care nu au cea mai mare vechime sau experiență în domeniu, dar au totuși cunoștințe solide.
Putem vedea rezultatele acestui efect în toate domeniile de activitate, de la tehnologia informației, telecomunicații, industria automobilelor și până la creațiile bucătarilor, dacă doriți. Psihologii au încercat să explice rezultatele aparent surprinzătoare ale efectului Einstellung prin așa numita orbire a celor care posedă foarte multă experiență (care se vede că în acest caz este o frână, o limitare). Cel ce are experiență foarte multă tinde să caute soluții care se înscriu în zona metodelor deja foarte cunoscute și sunt consacrate, în vreme ce „novicele” nu are astfel de limitări în gândire.
Există și metode prin care acest efect nedorit poate fi evitat și de aceea marile companii organizează grupuri de lucru cu cercetători tineri care să lucreze împreună cu alții foarte experimentați, iar metodele de lucru se schimbă mereu, pentru a stimula gândirea creativă a tuturor. De asemenea se încearcă și rezolvări „nebunești” pe care cei cu experiență nu le-ar lua niciodată în considerare.
Chiar nouă ni se întâmplă uneori să nu „vedem” o soluție viabilă pentru a rezolva ceva și atunci când suntem singuri și lucrăm individual, fără a fi parte dintr-un grup, sfatul este să abandonezi momentan problema și să te duci să te culci (adică să te odihnești bine). Mai apoi creierul va relua procesul de gândire din alte perspective și este mai probabil să găsești o soluție bună. Nu degeaba se spune că noaptea e un sfetnic bun!
Eva Anca says
Este prima oară când aud termenul de einstellung. Mulțumesc pentru informații!
Claudia says
Cu mare drag!