3 sfaturi pentru a alege cortul potrivit
Este foarte comod să te cazezi în hoteluri și/sau pensiuni atunci când mergi în concediu. De cele mai multe ori ai acces non-stop la baie privată cu apă caldă, ai pat cu saltea și lenjerie curată, ești într-o clădire protejată de vicisitudinile naturii, ai confortul asemănător cu cel de acasă.
Și totuși sunt și mulți turiști care doresc să rămână mereu în contact cu natura și să doarmă la cort, indiferent dacă merg în concediu la munte sau la mare. În România însă infrastructura de camping nu este atât de dezvoltată, locurile special amenajate pentru instalarea corturilor fiind foarte puține în comparație cu situația din țările dezvoltate.
Dacă dorești să-ți cumperi un cort, ca să dormi în el în vacanțele pe care le plănuiești, trebuie să ții cont de câteva sfaturi date de specialiștii în comercializarea materialelor sportive, dar și de cele date de cunoscătorii în ale campatului. Așadar, cum alegi cortul potrivit pentru tine și pentru familia ta, sau de ce nu pentru prieteni?
- Primul criteriu în alegerea unui cort este numărul de persoane care intenționează să doarmă în el. Cel mai adesea corturile sunt proiectate pentru un număr de la două la patru persoane, dar există și corturi mai mari, pentru șase persoane. Dacă familia are de exemplu doi părinți și unul-doi copii, un cort de patru persoane este foarte potrivit. Corturile mai mari, cele de șase persoane, sunt indicate pentru deplasări la mare sau pentru a fi instalate în locuri, deoarece fiind mari, mai late și mai înalte, nu vor avea o foarte bună rezistență la vânt. Corturile de două persoane însă, sunt și mai ușoare, mai simplu de transportat în spate și au un coeficient aerodinamic mai bun. Se înțelege deci că acele corturi foarte mari și grele sunt concepute pentru a fi transportate cu mașina, nu în ascensiuni montane.
- Materialul din care este confecționat cortul este un alt criteriu important, deoarece de el depinde impermeabilitatea „casei” portabile. Dacă cortul va fi folosit pentru mai mult pentru deplasări la munte unde vremea este foarte variabilă, trebuie ales un cort mai rezistent la ploaie. Pentru deplasări pe vreme caldă și uscată, în caz de mare nevoie cortul mai poate fi acoperit și cu o prelată de rezervă sau chiar cu o folie de polietilenă. Oricum vei găsi informații despre corturi în orice magazin fizic sau online care le vinde, iar termenul denumit sarcină hidrostatică îți va spune la ce fel de ploaie poate rezistă fără ca apa să intre înăuntru.
- Tipul cortului și modul de ancorare este un alt criteriu de care trebuie să ții cont neapărat, corelat desigur și cu tipul de activități pe care intenționezi să le faci. Un anume fel de cort îți trebuie pentru o „ieșire” de o noapte-două la o partidă de pescuit cu băieții, când vei campa pe malul unui lac și un cu totul alt cort, cu altă „arhitectură” îți trebuie pentru o expediție de o săptămână prin munți.
Aceste sfaturi sunt valabile pentru alegerea corturilor „obișnuite”, pentru turiștii de sezon, așa cum suntem cu toții. Pentru expediții în munți înalți sau în zone foarte reci, există corturi speciale, izoterme, adică izolate termic, care pot să fie folosite și la temperaturi scăzute, păstrând în interior un aer cât de cât mai cald decât cel de afară. Mai există și corturi foarte rezistente la umezeală, care se folosesc în anumite zone ale Terrei, dar și corturi special concepute pentru clima deșertică. Alegeți bine și cu chibzuială! Concediu plăcut, iar dacă nu ați scos copiii încă la o noapte de dormit în cort, vă asigur că va fi pentru ei o experiență extraordinară, pe care nu o vor uita!
Foarte bune recomandări, deși pe mine nu mă tentează ideea de a dormi în cort.
Sincer? Nici pe mine :))) Dar sotului meu ii place ideea.