3 sfaturi pentru amenajarea spațiului de lucru acasă
Cândva pentru marea majoritate a oamenilor nici nu se punea problema să existe un spațiu de lucru acasă. Lucrul era la fabrică și atât. Acasă copiii își făceau temele la o masă, de obicei la cea din sufragerie, pentru că pe vremuri nici nu se putea concepe o sufragerie fără o masă centrală care să ocupe întreaga cameră.
Acum societatea s-a schimbat foarte mult și odată cu ea și designul de interior. Uriașa masă din sufragerie a fost înlocuită cu o masă pliabilă, folosită doar la nevoie și care în restul timpului stă lipită undeva unde nu încurcă pe nimeni.
Mijlocul living-ului este liber, mărindu-se substanțial spațiul. Copiii își fac temele la un birou, mai mic sau mai mare, în funcție de spațiul avut la dispoziție. Adulții au și ei nevoie de un spațiu de lucru acasă, deoarece și profilul angajatului s-a modificat considerabil. Așa că, adulți și/sau copii deopotrivă, toți membrii familiei au nevoie de un birou. Prin urmare, ce să alegi și cum să alegi când vine vorba de amenajare birou?
1. În primul rând trebuie neapărat să știi ce spațiu ai la dispoziție. Dacă ai un apartament foarte mare sau o casă, te poți gândi din start la o cameră specială de lucru. În multe proiecte de case este prevăzută o astfel de cameră, numită chiar birou. Acolo îți vei putea amenaja locul pentru munca de acasă după preferințe și având la dispoziție o paletă mult mai largă de opțiuni. Dacă însă spațiul pe care-l ai în apartament este mai limitat, poți concepe un colț de lucru fie în living, fie chiar în dormitor, în vreme ce pentru copii este strict necesar un birou pentru învățat exact în camera lor.
2. Biroul trebuie poziționat corect față de lumina exterioară, naturală, astfel încât confortul psihic și cel pentru ochi să fie cât mai ridicat. De mici am învățat că lumina care cade pe spațiul de lucru trebuie să vină din stânga, dar asta e valabil pentru dreptaci.
Stângacii trebuie să gândească situația asta invers. Pentru a-i împăca pe toți, în feng-shui, străveche artă orientală pentru confortul locuirii și viețuirii în general, se recomandă ca lumina naturală să vină chiar din față, adică cel ce lucrează să fie cu fața la geam.
Adepții feng-shui leagă acest fapt și de fluxurile energetice care circulă prin casă, dar și fără a crede aceste concepte, este clar din punct de vedere psihic că vederea către exterior este mai revigorantă, te poate inspira mai bine, decât dacă stai închis într-un colț unde vezi doar pereți.
3. Cum ziua nu ține veșnic și cum majoritatea oamenilor lucrează și la orele serii, spațiul rezervat biroului trebuie iluminat corespunzător și din punct de vedere artificial. O lampă birou nu poate să lipsească în nici un caz, chiar dacă pentru restul încăperii sau chiar pentru spațiul din vecinătatea biroului există și alte corpuri de iluminat.
Alegerea luminii din casă face parte dintr-un proiect mai amplu și diferitele încăperi pot fi iluminate diferit. Lumina caldă și lumina rece trebuie „dozate” după recomandări, dar și după preferințe. Recomandările spun că pentru spațiile mari comune (living, bucătărie, holuri, baie) să se aleagă lumină rece, în vreme ce pentru dormitoare și zona de lucru, lumină caldă.
Nu există însă reguli generale, deoarece trebuie ținut cont și de cromatica generală a locuinței, de combinațiile de culori alese pentru pereți, mobilier, tavan și podele. Lampa de birou însă e bine să aibă lumină caldă, pentru un mai bun confort al ochilor, mai cu seamă în momentele în care celelalte lumini sunt stinse și se lucrează în miez de noapte doar acolo.
Pentru a decide cât mai bine în privința amenajării biroului este bine să citiți cât mai multe informații, și să consultați site-uri de profil. Puteți sta de vorbă și cu prieteni, rude sau cunoștințe, care deja și-au amenajat biroul, ca să vă inspirați și voi.
Eva Anca says
Excelente recomandări!