Ce este un totem și la ce ajută
Într-o mini-serie despre idei și credințe religioase, continuăm azi cu informații despre ce este un totem, după ce într-un articol anterior am discutat despre șamani și șamanism. Vom prezenta așadar foarte pe scurt totemul, care este un obiect sacru sau un simbol specific unui anumit grup de oameni, al unei familii, al unui trib sau chiar al unui singur individ uneori.
Cuvântul provine din limba ojibwe (doodemen) a unor amerindieni ce populau o zonă din jurul Marilor Lacuri din America de Nord și ai căror urmași încă mai trăiesc în sudul Canadei și în nordul Statelor Unite ale Americii. De aceea vom regăsi și astăzi totemuri în diverse locuri publice din unele orașe canadiene, ca o recunoaștere a trecutului și ca o cinstire a înaintașilor.
De cele mai multe ori un totem are forma uni stâlp sculptat cu diverse motive inspirate din natura locului, de exemplu cu capete și/sau trupuri de animale (reprezentate mai mult sau mai puțin stilizat), cu alte simboluri considerate reprezentative pentru o familie, o gintă, un trib etc.
Dar un totem nu este doar o „sculptură” realizată de „artiști populari”. Ceea ce este caracteristic unui totem este faptul că se crede că el are propriul lui spirit, propria lui „viață”, totemul fiind prin urmare obiect de cult și mai mult decât atât.
Un totem nu este destinat numai anumitor ritualuri religioase, ci el „protejează” membrii grupului tot timpul, le aduce succes la vânătoare, păstrează fertilitatea și vitalitatea neamului, îndepărtează spiritele malefice, îi diferențiază pe membrii unui grup de membrii altui grup etc.
Există și totemuri individuale, care se crede că pot proteja un singur individ, dar este din start de înțeles că nu oricine își „permite” un totem, ci doar șefii unui trib, ai unui clan. De asemenea diversele uniuni de grupuri umane pot avea totemuri în comun, în timp ce fiecare grup are și totemuri proprii.
Am pomenit de America de Nord unde totemurile populațiilor amerindiene sunt prezente peste tot, din centrul și nordul Statelor Unite, până în Canada și Alaska, dar trebuie spus că de asemenea totemuri se regăsesc mai peste tot în insulele Pacificului (Polinezia și Melanezia în special), la aborigenii din Australia și la băștinașii din Noua Zeelandă.
Domeniul este unul vast de studiu pentru antropologi, pentru etnologi (printre care și celebrul francez Claude Livi-Strauss), pentru cei ce studiază proto-religiile și de ce nu, obiective de interes pentru turiștii pasionați de locuri inedite, de culturi vechi și de spiritualitate.
Faptul că totemurile sunt răspândite în multe regiuni ale globului vine să confirme încă o dată unitatea spirituală a omenirii, faptul că oamenii din cele mai vechi timpuri au simțit nevoia unei legături cu divinitatea.
Eva Anca says
Foarte interesant. Nu știam prea multe despre totem, cunoșteam termenul și câteva detalii despre ce este.
Claudia says
ma bucur ca ti-au fost utile informatiile 🙂