Cum să stabilești un buget echilibrat și să îți atingi obiectivele financiare
Mai ales la început de an, dar de multe ori și în orice zi a anului, încercăm cu toții să ne stabilim obiective. Cum facem ca să le și atingem, asta este o altă problemă…
Obiectivele noastre sunt dintre cele mai diverse și vizează multiple aspecte ale vieții. Poate mulți/multe își doresc să slăbească, să citească mai mult, să învețe o limbă străină, să danseze sau să călătorească. Dar printre cele mai vizate obiective sunt și cele de ordin financiar, adică sunt legate de chibzuirea justă a banilor.
Indiferent ce ai face și oricât de mult te-ai zbate, câștigurile financiare nu apar brusc. Cei ce câștigă la loto sunt extrem de puțini și statisticile arată că marea majoritate a lor își pierd toți banii într-un timp relativ scurt, între trei și cinci ani.
În acest articol nu vom da sfaturi celor ce câștigă la loto, iar ca să fii împlinit financiar, nu te baza pe asta. În acest articol vom scrie despre lucruri care chiar funcționează și care sunt utile oricui, mai ales dacă persoana dorește ca pentru el și familie să alcătuiască un buget echilibrat.
Cum stabilești un buget echilibrat și să-ți atingi obiectivele financiare
- Primul pas este să faci o evaluare exactă a câștigurilor tale, salariale să zicem, sau din alte surse sigure. Mulți au ajuns la dezastru financiar pentru că s-au bazat pe banii pe care nu-i aveau, dar sperau că vor veni. Dacă banii din altă parte vor veni, cu atât mai bine, dar aici și acum nu-i lua în considerare. Calculează totul cu ceea ce ai deja. De exemplu salariul îl ai deja, că dacă te ții de muncă, banii aceia, mulți/puțini, vor veni lună de lună.
- Un autor de cărți american spunea că de cele mai multe ori nu cumpărăm pentru noi, ci pentru alții. Vrem să epatăm cu obiectele pe care le deținem, dar de fapt nu avem neapărată nevoie de ele. De exemplu, vrem să cumpărăm cu 5000 de lei ultimul model de telefon de fițe, când vechiul nostru telefon funcționează încă foarte bine și putem face tot ce vrem cu el. Sau putem cumpăra un telefon nou-nouț cu 1500 de lei, care să ne fie mai mult decât suficient. Sfatul este să te abții de la cumpărături inutile, chiar dacă ți se pare că acum ai bani.
- Mai bine economisește banii pe care-i ai în plus și cu timpul vei avea și mai mulți, dacă-i investești. Un exemplu pe care l-a dat un cunoscut realizator de emisiuni de educație financiară de la noi a fost următorul: am 60000 de euro și pot să-mi cumpăr o mașină de toți banii sau pot să cumpăr una foarte bună, nouă, de 20000 de euro și să investesc restul de 40000, care în 10 ani vor fi dublați (80000 de euro). Dacă îmi cumpăr mașina scumpă și inutilă de 60000 de euro, nu am o pierdere de 60000 de euro, ci de 80000 de euro, în 10 ani, plus cheltuielile suplimentare, că o mașină scumpă costă mult s-o întreții. Iar cei 60000 de euro cât a costat mașina s-au înjumătățit și ei, ba chiar mai mult, că mașina veche de acum va costa mult mai puțin. Și chiar dacă nu vreau s-o revând, tot am dat prea mulți bani pe ea, în loc să investesc.
- În afară de cele de mai sus, poți economisi bani și zilnic, fiind foarte atent/atentă la micile lucruri pe care le cumpărăm inutil. De exemplu am acasă trei șampoane, toate începute și mai cumpăr încă unul, că așa mi-a venit. Mai bine le termin mai întâi pe cele începute și când aproape l-am terminat pe ultimul, pot să mă aprovizionez cu încă unul nou. Despre risipa de mâncare la sărbători ce să mai spunem, că suntem renumiți pentru asta, deși se pare că românii au devenit ceva mai cumpătați în ultimii ani.
Cam atât pentru azi, căci idei de economisire sunt foarte multe, dar vom mai reveni asupra subiectului. În orice caz, învață să cheltuiești doar ceea ce ai.
Eva Anca says
Interesante idei, mi-a plăcut exemplul cu mașina.
Claudia says
Ma bucur ca ti-au placut ideile 🙂