5 sfaturi de ajutor când alegi cântarul de bucătărie
Cântarul de bucătărie este un instrument foarte util care nu ar trebui să lipsească din nici o gospodărie. Dacă unele mâncăruri se mai pot face și „din ochi”, adică ingredientele se mai pot adăuga fără a ști exact cât cântărește fiecare (adică la o mâncărică sau o ciorbă se mai pot pune și pe ghicite unele altele), alte mâncăruri însă necesită ingrediente în cantități foarte bine măsurate.
Dintre preparatele care sunt cele mai pretențioase la cantități măsurate exact, dulciurile sunt cu siguranță pe primul loc. Sau poate că nu, pentru că și copturile sunt la fel de pretențioase. Acum se pot „răzvrăti” și sosurile (și dipurile), că și la ele dacă nu pui exact ce trebuie și cât trebuie, vor fi niște jalnice imitații a ceea ce ar fi trebuit să fie.
Exemplele ar putea fi mult mai numeroase, dar ne oprim aici cu discuțiile despre utilitatea unui cântar de bucătărie. Concluzia: trebuie să-l ai în bucătărie.
Dacă încă nu ai un cântar de bucătărie și vrei să îți cumperi unul, dacă ai unul deja și mai vrei să îți cumperi unul nou sau pur și simplu îți mai cumperi un cântar alături de celelalte N pe care le ai, niște sfaturi ar putea fi utile.
Vezi AICI cum refolosim ustensilele de bucătărie
Așadar, de ce ar trebui să ții cont atunci când îți cumperi un cântar de bucătărie?
1. La ce vrei să-l folosești? Ca să cântărești ingredientele ai putea folosi în principiu la fel de bine un cântar ieftin sau unul mai scump, unul metalic sau unul din plastic. Însă dacă îl vei folosi doar ocazional în bucătăria ta e una, iar dacă îl vei folosi zilnic și intens în bucătăria micului tău restaurant e cu totul altceva. Pentru o afacere e clar că vei avea nevoie de o calitate superioară, cheltuind pentru asta mai mulți bani.
2. Cântar mecanic sau electronic? Pe care să-l aleg? Acu câțiva ani această întrebare ar fi generat multe discuții. Cântarele mecanice erau foarte rezistente, cele electronice mai comode în utilizare. Acum se pare că cele electronice sunt prezente aproape peste tot, chiar dacă necesită o cheltuială în plus, cu bateriile. Dar un 5 lei de dat o dată pe an nu e „un capăt de țară”.
Vezi AICI cum să ai grijă cu ustensilele de băcătărie
3. Ce cantități vei cântări? Există cântare ce nu pot cântări mai mult de câteva zeci sau sute de grame (cele tip lingură), dar și cântare care se „opresc” la 2, 3 sau 5 kilograme. Pentru o bucătărie obișnuită unul care are limita superioară la 2 sau 3 kilograme este suficient, dar pentru alte nevoi e posibil ca cele 5 kilograme să nu fie suficiente și atunci vei alege în consecință.
4. De ce precizie am nevoie? Majoritatea cântarelor de bucătărie au precizie de 1 gram, adică ele vor măsura din gram în gram. Cantități mai mici nu sunt „sesizate” de senzorul cântarului. În cazul cântarelor care măsoară cantități mult mai mari, precizia poate fi și de 5 grame. Desigur că există și cântare foarte precise, pentru bijutieri de exemplu, dar în bucătărie este un nonsens să vorbești despre precizii de miligrame.
5. Ce funcții să mai aibă un cântar? Poți da și foarte mulți bani pe un cântar, dar oare ai nevoie de acele funcții? Cea mai importantă este funcția de tarare (tara), care înseamnă „aducere la zero”. Pun un vas pe cântar, acesta cântărește ceva, dar cu „tara” aduc indicația la zero și voi cântări apoi doar ce pun în acel vas, nu și vasul gol.
Vezi AICI 5 vase de gătit pe care ar trebui să le ai în bucătărie
Majoritatea cântarelor de acum au această funcție foarte utilă. Dar altele mi se par caraghioase pur și simplu, de exemplu cântare care au un port USB în care pui un stick de memorie cu muzică, cântarul mai având taste de reglare a volumul și difuzor desigur. Adică asculți muzică la cântarul de bucătărie. De ce să nu asculți muzică la un aparat special dedicat acestui scop, cu boxe din lemn, care redau un sunet minunat?
Spor la cântărit, dar mai ales la „bucătărit”!
eu recunosc ca nu prea folosesc cantarul de bucatarie si folosesc alte instrumente de masura la prajituri. De exemplu, lingurile de masurat sau paharul gradat. Bine, pentru cineva ca tine, care face cookig la un anumit nivel, inteleg necesitatea unui cantar bun.
Da, m-am obisnuit cu cantarul si chiar cred ca este util. La deserturi ca in rest pun si eu mai la ochi :)) Nu cantaresc fiecare gram de sare.
eu am luat acum muuuult timp un cantar de bucatarie din lidl, dar e tare bun! are functia de tarare si cantareste in grame, ml, oz, lb, toate natiile de unitati de masura. in schimb, am primit unul kenwood acum si nu ma ajuta decat in grame 🙁
Serios? Ce chestie! Credeam ca cel de la Kenwood e mai bun!