Și totuși ce conține un vaccin?
Acest articol vine în continuarea celorlalte scrise aici și aici despre vaccinuri. Tema de astăzi este legată de compoziția unui vaccin, mai ales că pe seama substanțelor pe care un vaccin le conține în plus pe lângă elementele active, își bazează anti-vacciniștii retorica irațională.
Pentru crearea unui vaccin am mai spus că omenirea utilizează cunoștințe acumulate de-a lungul mileniilor, iar beneficiile aduse umanității de această categorie de medicamente nu pot fi puse la îndoială decât dacă nu ai deloc creier cu care să gândești. Atunci cum ne putem oare imagina că cineva ar introduce cu bună știință substanțe otrăvitoare în vaccinuri?
Așadar să luăm pe rând excipienții pe care o doză de vaccin le conține, ca orice alt medicament desigur. În fond orice pastilă, oricât de banală ar fie ea, are pe lângă substanța activă și altceva. Substanța activă este de cele mai multe ori de ordinul miligramelor, iar restul până la un gram sau două îl reprezintă excipienții total inofensivi, dar care dau forma și culoarea pastilei.
Ce conține un vaccin
1. Sărurile sau gelurile pe bază de aluminiu au rol de adjuvanți, adică de potențare, amplificare, creștere a puterii substanței active, prin aceea că ele transportă în tot corpul elementul de bază al vaccinului și fac ca absorbția acestuia în corp să fie lentă. Foarte multe alte medicamente funcționează la fel. Cele mai bune medicamente sunt cele cu eliberare lentă, pentru ca efectul lor să dureze multe ore, până la administrarea următoarei pastile.
La fel și cu vaccinurile, pentru că altfel substanța activă s-ar localiza doar la locul injectării, ori ea trebuie transportată de sânge peste tot, pentru o mai bună și corectă stimulare a sistemului imunitar. Aceste săruri de aluminiu sunt însă complet inofensive și se folosesc în cantități atât de mici, încât mult mai mult aluminiu „înghiți” atunci când mănânci un ou ochi făcut într-o tigaie din acest metal.
2. Substanțele antibiotice se folosesc ca și adaos pentru a împiedica dezvoltarea microorganismelor în timpul fabricării vaccinului și pe timpul transportului și stocării acestuia. De la un vaccin însă nu te vei „intoxica” cu antibiotice, asta e „la mintea cocoșului”.
3. Proteinele din ou pot fi prezente în unele vaccinuri, tocmai pentru că unele vaccinuri (nu toate) chiar așa se prepară, prin „cultivarea” virușilor pe proteine de ou. Pe lângă acestea pot fi prezente și alte proteine, în funcție de procesul de producție. Mâncăm proteine de când e lumea lume și nu cred că te vor omorî tocmai cele dintr-un vaccin…
4. Formaldehida este utilizată pentru inactivarea bacteriilor din unele vaccinuri toxoide. Formaldehida este într-adevăr toxică, dar nu în cantitățile prezente într-o doză de vaccin. Chiar corpul uman își produce singur câteva grame de formaldehidă zilnic, pentru necesități interne, fiind necesară în unele procese metabolice, ori aceasta este benefică, nu toxică.
5. Monoglutamatul de sodiu și 2-fenoxietanolul sunt utilizați în unele vaccinuri pentru a crește stabilitatea acestora la temperaturi ridicate. Infinit mai mult monoglutamat ingurgitezi când mănânci o ceapă decât când ți se face un vaccin. A doua substanță este un alcool și nu trebuie să-ți mai spun de câte milioane sau miliarde de ori mai mult alcool îți introduci în corp atunci când bei o bere.
6. Tiomersal este un antimicrobian, un compus cu sulf și mercur și de acesta se leagă obsesiv antivaxxerii, argumentând că un vaccin de fapt te otrăvește cu mercur. Mercurul este chiar foarte toxic, dar există peste tot în natură și trăim cu el. Peștii de apă sărată au mai mult mercur în comparație cu alte animale, deoarece îl acumulează în corpul lor din apa mării.
Într-un vaccin se folosește însă atât de puțin tiomersal încât vei „adăuga” în tine când te vei vaccina tot atât mercur cât adaugi atunci când mănânci zece grame de ton. Crezi că-i mult? Nu mai mânca pește, dacă ți-e frică de mercurul care te omoară!
Despre vaccinuri vom continua să scriem și în alte articole, mai ales că acest subiect este acum de foarte mare actualitate și întotdeauna este bine să te documentezi.
cristina dragomir says
nu sunt prea documentata in acest sens, asa ca imi prind bine articolele. Totusi, fiecare vaccin contine o parte virala care face anumite modificari la nivel genetic. Eu sunt pro vaccinare, atunci cand vaccinul este suficient testat. Am zis destul?
Claudia says
Mai, din cate am inteles eu NU se modifica nimic la nivel genetic chiar daca ARN mesager, de exemplu intra in celula. Nu e suficient testat vaccinul cu ARN insa e testata tehnologia de ceva timp.